nieuws

Nu verdere openstelling grenzen is onverantwoord

“Waar is staatssecretaris Van Hoof mee bezig,” vroeg SP-Kamerlid Jan de Wit gisteren in het Vragenuurtje, in reactie op de beslissing van deze VVD-bewindsman om de grenzen nu al verder te openen voor werkers uit Midden- en Oost-Europa. Het demissionair kabinet wil de zogeheten arbeidsmarkttoets voor veel sectoren per heden laten vallen, zodat werkgevers niet meer hoeven te kijken of er nog Nederlandse werkzoekenden zijn, maar meteen gastarbeiders kunnen importeren.

“In het persbericht van de staatssecretaris staat voor welke sectoren hij de grenzen nu al verder wil openen, tegen alle afspraken in. Bijvoorbeeld de taxibranche, openbaar vervoer en ambulancevervoer. Hoe is dit in hemelsnaam mogelijk, terwijl de staatssecretaris nu nog niets heeft geregeld - bijvoorbeeld over eisen aan de taalbeheersing?” De SP waarschuwt dat het loslaten van beperkingen aan de instroom er toe zal leiden dat werklozen in Nederland langer aan de kant blijven en dat werkgevers niet meer zullen investeren in mensen met een arbeidsbeperking of herintreders. Ook zullen de perspectieven voor schoolverlaters verslechteren en zal druk op de sociale zekerheid toenemen.

De staatssecretaris gaf gisteren te kennen geen enkel probleem te zien, maar daar komt hij niet mee weg. Vanavond volgt een volwaardig Kamerdebat over de verdere openstelling van de grenzen. De Wit zal daar eisen dat de minister zijn beslissing intrekt en eerst – zoals afgesproken – werkt aan de voorwaarden die de Kamer heeft gesteld.