nieuws

Irrgang wil duidelijkheid over beleggingsverzekeringen ook voor bestaande gevallen

SP-Kamerlid Ewout Irrgang wil dat er niet alleen veel meer duidelijkheid komt voor consumenten die in de toekomst een beleggingsverzekering gaan afsluiten, maar dat er ook meer wordt gedaan voor de bestaande gevallen. Consumenten hebben nu geen idee wat de kosten en risico’s zijn van de beleggingsverzekeringen, de financiële bijsluiter schiet tekort.

De Commissie de Ruiter, door verzekeraars zelf ingesteld, maakt vandaag duidelijk dat de financiële bijsluiter amper effectief is. Verzekeraars beloven beterschap in de toekomst, maar in tegenstelling tot wat minister Zalm beloofde is in het rapport geen aandacht besteed aan de mensen die nu al een beleggingsverzekering hebben. “Dat onderzoek moet alsnog worden gedaan,” vindt Irrgang. “Ook die mensen moeten meer duidelijkheid krijgen over de kosten. En laat een commissie de mogelijkheden onderzoeken voor schikkingen, zodat we eindeloos lange gerechtelijke procedures kunnen voorkomen.”

Een van de problemen die worden onderkend door de Commissie de Ruiter is dat de betaling voor gemaakte kosten niet goed over de looptijd van de beleggingsverzekering wordt gespreid. Ze worden aan het begin van de looptijd berekend, waardoor het praktisch onmogelijk is om halverwege over te stappen. Het verbond van verzekeraars gaat niet in op de aanbeveling daar verandering in aan te brengen. Irrgang wil hier bindende afspraken over en bepleit een verbod op het in rekening brengen van afsluitprovisie. De toetsingscommissie die de verzekeraars zelf in 1998 hebben ingesteld heeft geen verandering teweeggebracht in het gedrag van de verzekeraars. Daarom moet er onafhankelijk toezicht komen door de Autoriteit Financiële Markten.

Irrgang: “De minister kan niet blijven volhouden dat het wel kan worden opgelost met zelfregulering. Daar is tot nu toe steeds op ingezet en de praktijk wijst uit dat dit niet werkt. We moeten de consument niet langer aan het lijntje houden en een redelijke mate van bescherming bieden.”