nieuws

Irrgang wil dat gratis pinpas niet wordt afgeschaft

SP-Kamerlid Ewout Irrgang heeft minister Zalm van Financiën om opheldering gevraagd over de geplande afschaffing van de gratis pinpas door de Postbank. Irrgang vindt dat consumenten ook in de toekomst de mogelijkheid moeten houden om kosteloos bij hun eigen geld te kunnen. “Voor mensen die iedere euro moeten omdraaien en niet of nauwelijks in het buitenland komen is het buitengewoon zuur als zij nu ineens moeten gaan betalen voor hun eigen pinpas.”

Dankzij de komst van één Europese betalingsmarkt in 2008 moeten consumenten met één pas in heel Europa kunnen betalen. De Postbank voert dit als argument aan om 11 euro in rekening te gaan brengen voor de pas die voorheen kosteloos was. Irrgang: “Deze Europese richtlijn was juist bedoeld om de te hoge kosten voor pinnen in het buitenland aan banden te leggen. Niet om als excuus te worden gebruikt om de gratis pinpas af te schaffen.”

Het SP-Kamerlid wil van de minister weten of er sprake kan zijn van misbruik van een economische machtspositie omdat een klein aantal banken in Nederland het overgrote deel van de markt beheerst. Dit kan door de Nederlandse Mededingingsautoriteit worden onderzocht. Ook wil hij dat de minister de voorgenomen afschaffing van de gratis pinpas in het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer aan de orde stelt.