Blijk van dank voor SP uit Irak

Zaterdag was de partijraad van de SP bijeen in Utrecht. Vertegenwoordigers van de afdelingen bespraken onder meer de lessen van de afgelopen campagne. Maar er was ook een korte toespraak van SP-lid Faisal Nasser, ooit uit Irak naar Nederland gevlucht en nu druk bezig met de opbouw van zijn vaderland. Hij overhandigde de SP een blijk van dank van Tammuz, een Iraakse organisatie die zich inzet voor onder meer vrede, democratie en onafhankelijkheid.

“U weet hoe een partij haar geloofwaardigheid en rechtvaardigheid verdient,” zei Nasser. “Dat komt niet uit de lucht vallen. Dat komt voort uit de juiste standpunten, die op een goede analyse zijn gebaseerd. De SP was - wij allemaal waren - tegen de oorlog in Irak. Wij allen waarschuwden tegen de gevaarlijke consequenties die een oorlog met zich meebracht. En nu staat het land op de rand van een ramp.”

“Tienduizenden Irakezen zijn vermoord, meer dan anderhalf miljoen burgers zijn gevlucht naar het buitenland en evenveel mensen zijn op de vlucht binnen Irak. De helft van de bevolking is werkeloos. De gewone burger zit klem tussen het vuur van terreur en sektarisch geweld enerzijds en het grove gedrag en het geweld van de bezetters anderzijds.”

“Door de fouten van de bezetters is ruimte gegeven aan de sektarische milities. Het geweld dat gepaard gaat bij een confrontatie tussen twee milities past bij het doel van de terroristen en de aanhangers van Saddam om het politieke proces te belemmeren.”

“In deze moeilijke situatie proberen democratische bewegingen invloed uit te oefenen. Tammuz is één van de organisaties die zich inzet voor vrede en democratie, voor mensenrechten en onafhankelijkheid. Op haar laatste conferentie, op 1 december jongstleden, heeft Tammuz uitgesproken dat zij haar dank wil betuigen aan de SP voor de steun die zij heeft gekregen. Als symbool en erkenning van dank biedt Tammuz een porseleinen schaal met haar logo aan. Het is een symbool van samenwerking voor vrede, democratie en mensenrechten.”