Tweede-Kamerlid Fenna Vergeer met lovende woorden uitgezwaaid

Vanmiddag is in de Tweede Kamer afscheid genomen van alle vertrekkende volksvertegenwoordigers. Onder hen cultuur-, media- en onderwijsspecialiste Fenna Vergeer, die vier jaar voor de SP in de Kamer heeft gezeten. Zij besloot eerder dit jaar zich niet herkiesbaar te stellen. Kamervoorzitter Frans Weisglas dankte haar voor haar inzet en wenste haar in lovende bewoordingen het allerbest toe.

Weisglas noemde Vergeer “U bent een zeer betrokken Kamerlid, dat zich altijd zeer goed voorbereidt. Onderwerpen als onderwijs, cultuur en wetenschap lagen u na aan het hart. Als een parlementaire terriër kon u zich vastbijten in vele onderwerpen.” In het bijzonder werd haar inzet op de onderwerpen integratie en inburgering genoemd. “Het ga u goed,” zei Weisglas tenslotte.

Bij de verkiezingen van mei 2002 werd Fenna gekozen als Tweede-Kamerlid voor de SP. Ze maakt deel uit van de parlementaire enquêtecommissie Srebrenica en nam als woordvoerder onderwijs stelling tegen de bezuinigen op het hoger onderwijs, de collegegeldverhoging en de toenemende commercialisering. Het VMBO moest volgens haar beter aansluiten bij de mogelijkheden van de leerlingen. Kleinschaligheid en aandacht waren sleutelwoorden in haar pleidooien voor betere schoolprestaties van leerlingen en de motivatie van leraren. Ook zette zij zich met verve in voor de verbetering van de integratie. Zo maakte zij ook deel uit van de commissie Blok die het falende integratiebeleid van de afgelopen decennia onderzocht.

Vergeer was al vroeg politiek actief en in 1972 een van de medeoprichters van de SP. Ze was lange tijd actief in de afdeling Leiden en werd in 1995 als volksvertegenwoordiger gekozen in de Provinciale Staten van Zuid-Holland, waar zij fractievoorzitter werd. Zij hield zich hier bezig met onder andere ruimtelijke ordening, volkshuisvesting, economisch beleid, verkeer en vervoer en de commissie financiën en bestuurlijke aangelegenheden. In die laatste functie legde zij Gedeputeerde Staten en de commissaris van de Koningin het vuur na aan de schenen.

In 1999 beet zij zich vast in de Ceteco-affaire, waarbij Gedeputeerde Staten in het geheim voor bankier speelde en met risicovolle leningen miljoenen aan gemeenschapsgeld verloor. Vergeer streed lang als enige om alle details van deze zaak in de openbaarheid te krijgen. Zij haalde de lokale, regionale en landelijke pers naar de finale vergadering van de Provinciale Staten over deze affaire. Het resultaat loog er niet om: drie Gedeputeerden, de griffier en de commissaris van de Koningin mevrouw Leemhuis zelf moesten aftreden en het Rijk kwam met aanvullende regelgeving tegen speculeren met gemeenschapsgeld.

Bekijk de toespraak van Kamervoorzitter Frans Weisglas: