nieuws

Première ‘Jan en alleman’ in Filmmuseum

Jan Marijnissen en Theo Uittenbogaard maken ‘menselijke’ documentaire

‘Jan en alleman’ heet de documentaire van regisseur Theo Uittenbogaard, die vanmiddag in première is gegaan in het Filmmuseum in Amsterdam. Uittenbogaard neemt in de film samen met Jan Marijnissen de staat van het land onder de loep aan de vooravond van de verkiezingen van 22 november.

De aanvoerder van de SP in de Eerste Kamer Tiny Kox leidde de film in. Hij wees op de grote stroom nieuwe boeken die lijsttrekkers tijdens deze campagne hebben gepubliceerd. Jan Marijnissen heeft echter al acht publicaties op zijn naam staan en wilde het dit keer eens anders doen. "Want met woorden kun je heel mooi vertellen waar je staat, wat je vindt en waar je naartoe wil," zei Kox. "Maar beelden kunnen ook heel sprekend zijn."

Enkele jaren terug al vroeg de SP de bekroonde fotograaf Roel Visser om een fotoboek te maken over de groeiende tweedeling, 'Nederland in tweeën'. En zijn collega Gerard Scargo maakte in 2002 een fotoboek rond de roerige verkiezingen van dat jaar. En nu heeft Jan Marijnissen dus Theo Uittenbogaard gevraagd om met hem een film te maken.

In de 30 minuten durende film treffen Marijnissen en Uittenbogaard mensen die vertellen wat er mis gaat en hoe het beter kan. We maken kennis met een boze VMBO-docent, die botst op bureaucratie en daarom geen aanschouwelijk onderwijs kan geven. We zien een arbeidsongeschikte tegelzetter, die zijn vrouw elke maand nutteloze sollicitatiebrieven moet laten schrijven. We horen een strijdbare kinderrechter die hopeloos wordt van het falende jeugdbeleid.

Ook gaan we mee met een politieagent die de wijk in wil maar 12 formulieren moet invullen na het aanhouden van een chauffeur met 10 bier op. Ten slotte zien we een oudere man die zijn demente echtgenote liefdevol behandeld weet in een kleinschalig verpleegtehuis. Een mooi voorbeeld van hoe het ook kan: zonder doorgeslagen schaalvergroting en zonder een obsessie met zogenaamde efficiëntie.

De film werd bij de eerste vertoning in een volle zaal in het Filmmuseum zeer goed ontvangen door zowel het publiek als de aanwezige journalisten.

De documentaire is vanaf nu via deze website te bekijken en zal later ook op een aantal lokale en regionale zenders worden vertoond.

 

Betrokken SP'ers