nieuws

Irrgang vraagt nieuwe beoordeling gevaren private equity

SP-Kamerlid Ewout Irrgang heeft de ministers van Economische Zaken en Financiën gisteren opnieuw gevraagd om de risico’s van ‘private equity’ onder ogen te zien en hier een oplossing voor te bedenken.

Aanleiding voor de Kamervragen was een nieuw onderzoek van de Britse Financiële toezichthouder over de gevaren rondom deze beleggingsmaatschappijen. Eén van de risico’s rond deze beleggers is namelijk de hoge schuldenlast waarmee overgenomen bedrijven worden opgezadeld. Private equity beleggers proberen een bedrijf over te nemen door alle aandelen op te kopen. Dit doen zij voornamelijk met geleend geld. De schuld wordt echter doorgesluisd naar het overgenomen bedrijf, zodat het overgenomen bedrijf de schuld uiteindelijk af moet betalen en de private equity investeerder buiten schot blijft. Indien de rente stijgt, betekent dit dat een bedrijf aardig in de problemen kan komen, want het gaat hier om leningen van soms miljarden euro’s.

Hoewel dit risico al eerder genoemd is zijn er nu weer twee serieuze stemmen bij die hun zorgen over de problemen hebben uitgesproken. Behalve de Britse toezichthouder heeft ook De Nederlandsche Bank in een artikel in haar huismagazine van deze maand haar zorgen geuit.

SP-Kamerlid Ewout Irrgang heeft tijdens de behandeling van de begroting van het Ministerie van Economische Zaken de Minister al gevraagd om maatregelen tegen private equity te nemen. De Minister van Economische Zaken vond dat toen niet nodig, ook al was het deze minister zelf die de discussie rond private equity heeft aangezwengeld. Irrgang hoopt dat de bezorgdheid van beide financiele toezichthouder de ministers zal aansporen om nu wel actie te ondernemen.