Import honden- en kattenbont op Europees niveau verboden

Vandaag heeft de Europese Commissie voorgesteld de verkoop, import en productie van honden- en kattenbont in de Europese Unie te verbieden. Daarmee wordt eindelijk uitvoering gegeven aan een eerder aangenomen motie van SP-Kamerlid Krista van Velzen: “Het lange wachten wordt beloond!”

Landbouwminister Veerman hield jarenlang de boot af en weigerde de motie uit te voeren, omdat hij wilde wachten op maatregelen in Europees verband. Van Velzen: “De slappe houding van deze minister als het om dierwelzijnonderwerpen gaat is mij een doorn in het oog. Het is doodzonde dat hij altijd wil wachten op Europese maatregelen, terwijl Nederland een koploper zou moeten zijn. Ik hoop dat een nieuwe minister straks op meer onderwerpen zijn eigen koers uitzet, in plaats van zich te laten ophouden door Europa.”

Het kabinet heeft de afgelopen jaren de import van honden- en kattenbont enkel geïnventariseerd, maar tot en nationaal importverbod kwam het niet. Het fokken van honden en katten voor bont is in Nederland al wel verboden. Van Velzen: “De honden en katten komen op een gruwelijke manier aan hun einde, maar dit kabinet sluit zijn ogen als het over de grenzen gebeurt. Ik ben heel blij dat de Europese Commissie nu wel doorpakt en Nederland dwingt tot maatregelen. Toch blijft het jammer dat het nodig is daar steeds weer op te moeten wachten.”

Wereldwijd worden jaarlijks zo'n twee miljoen katten en honden afgemaakt voor hun vacht. In China zouden dagelijks 5400 katten en honden worden gedood. Het bont komt veelal uit China, als goedkope vervalsing van duurdere bontsoorten. Vooral speelgoed bevat delen van de vacht van de huisdieren.

Eurocommissaris Kyprianou verwacht dat het Europese Parlement en de lidstaten het voorstel spoedig aannemen.

Betrokken SP'ers