Winsemius moet bedreigde volkstuinen beschermen

Volkstuinen moeten beter worden beschermd. SP-Kamerlid Krista van Velzen vindt dat minister Winsemius meer moet doen voor de eigenaren. Anderhalf jaar terug kreeg Van Velzen steun van de Kamer voor haar motie die de volkstuinen beter moeten beschermen tegen de oprukkende betonwoestijn. “Een eenvoudige belronde leverde mij binnen twee dagen al zeven gemeenten op waar volkstuinen plaats moeten maken voor steen en beton,” zegt Van Velzen.

De groene ruimte staat in veel steden zwaar onder druk. Het Ruimtelijk Planbureau constateerde onlangs dat in de 50 grootste steden de groene ruimte aanzienlijk is afgenomen, bij ruim een derde van die gemeenten met meer dan 5%. De Nota Ruimte geeft als richtgetal dat bij nieuwbouw per woning minimaal 75 m2 groen in de stad te vinden moet zijn. In de praktijk volgen gemeenten dit advies niet op. Groenstroken, parken en volkstuinen moeten steeds vaker plaats maken voor het snelle geld uit bouwprojecten. “De schade aan biodiversiteit en recreatief groen is onomkeerbaar,” zegt Van Velzen. “Minister Winsemius moet nu snel mijn motie gaan uitvoeren.”

Ook langs het spoor worden veel volkstuinen bedreigd. ProRail zegt de veiligheid niet meer te kunnen garanderen. Het ontruimen van de tuinen is volgens ProRail de goedkoopste oplossing. Van Velzen: “Minister Winsemius en ProRail moeten oplossingen vinden voor de tuinen rond het spoor. Als beveiligen met hekken en hagen niet mogelijk is moet ProRail samen met de gemeenten zoeken naar alternatieve locaties voor de volkstuinen. De minister kan mijn motie daarbij gebruiken als stok achter de deur.”

Volkstuintjes vormen van oudsher een belangrijke groene oase in de stedelijke omgeving. De natuurlijke waarde is vaak veel groter dan van gemeentegroen, dat vooral onderhoudsvriendelijk moet zijn. Ook vanuit recreatief oogpunt zijn de volkstuinen belangrijk. Duizenden stedelingen trekken er dagelijks op uit om actief bezig te zijn met de natuur. De meeste tuinen zijn daarnaast ook opgesteld voor wandelaars. “Vooral in de randstedelijke betonwoestijnen zijn de volkstuinen een toevluchtsoord,” zegt Van Velzen. “Dit hoogwaardig groen is belangrijk, mensen vinden er rust en ontspanning.”

Betrokken SP'ers