nieuws

Van Bommel blij met woorden Britse legerleider: Weg uit Irak!

Nederland moet ogenblikkelijk de militaire en politieke steun aan de bezetting van Irak opzeggen. Buitenlandwoordvoerder Harry van Bommel is blij dat de hoogste Britse militair, generaal Dannatt, het SP-standpunt deelt dat de huidige internationale aanwezigheid in Irak onderdeel van het probleem is, in plaats van een oplossing.

Dannat is zeer uitgesproken in zijn interview met The Daily Mail: “Ik denk dat de geschiedenis zal leren dat de planning voor de fase na de aanvankelijk succesvolle oorlog slecht was, waarschijnlijk meer gebaseerd op optimisme dan op deugdelijke planning.” De hoop om van Irak een liberale, pro-westerse democratie te maken noemt hij “naïef”. De militaire aanwezigheid trekt volgens hem doodseskaders en terroristen aan en is eerder een probleem dan een oplossing. Hij concludeert dat de Westerse aanwezigheid door de Irakezen ongewenst is en ook elders extra weerstand oproept. “Ik zeg niet dat de moeilijkheden die we overal ter wereld ervaren worden veroorzaakt door onze aanwezigheid in Irak, maar deze verergert ze ongetwijfeld.”

Van Bommel zal komende week tijdens de behandeling van de begroting Buitenlandse Zaken het voorstel doen om de Nederlandse militairen uit Irak terug te halen. “Weliswaar heeft Nederland een beperkt aantal militairen in Irak, maar toch moeten we die belangrijke politieke stap zetten. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.”

Betrokken SP'ers