Shell grote afwezige bij convenant Stort van Troost

Kandidaat-kamerlid en milieuactivist Remi Poppe van de SP is boos over handtekening die Van Geel vandaag zet onder het convenant voor de polder Stededijk. Daarmee sluit de CDA-bewindsman definitief de pas af voor een snelle sanering van het gif.

Er is gekozen voor toezicht op het weglekken van het afval. Totdat het gif echt een gevaar voor omgeving wordt, zal de polder ontwikkeld worden tot natuur- en recreatiegebied. “Grote afwezige is Shell,” zegt Poppe. “De regel is dat de vervuiler betaalt. Van Geel had Shell er desnoods met de haren bij moeten trekken.”

Onder aanvoering van SP-Kamerlid Krista van Velzen voert de SP al geruime tijd actie voor volledige sanering van de Stort van Troost. De geschatte kosten zijn 80 miljoen euro, maar vervuiler Shell weigert dit te betalen. De gemeente Dordrecht heeft zelf niet voldoende geld. Een goedkoop alternatief wordt gevonden in het regelmatig controleren van wat peilbuizen.

Van Velzen: “Nu gaat iedereen zitten afwachten tot het gif echt gaat lekken. Als het over een paar jaar zover is mag de overheid alsnog opdraaien voor de sanering. Die belastingcenten kunnen we beter besteden, bijvoorbeeld aan echte natuurontwikkeling. Jeroen van der Veer zou zich als directeur van Shell vreselijk moeten schamen. Ze maken wereldwijd miljarden winst. Maar een kleine blijk van maatschappelijke verantwoordelijkheid kan er niet af. Het is hoog tijd voor een royaal gebaar van koninklijke Shell.”

Betrokken SP'ers