nieuws

Regering moet openheid geven over eventuele gifgasmedeplichtigen

SP-Kamerlid Krista van Velzen wil dat de Nederlandse regering duidelijkheid verschaft over eventuele medeplichtigheid van Nederlandse bedrijven bij de levering van gifgasingrediënten aan Saddam Hoessein. Ze heeft met verbijstering kennis genomen van het boek "Geen cent spijt" van onderzoeksjournalist Arnold Karskens. Daarin wordt gesteld dat Frans van Anraat niet de enige Nederlandse ondernemer is die zaken heeft gedaan met het Irak van Saddam Hoessein.

Het boek heeft de handel en wandel van gifgasondernemer Frans van Anraat als hoofdonderwerp. Van Anraat zit momenteel een gevangenisstraf van vijftien jaar uit voor de leverantie van grote hoeveelheden chemicaliën aan het regime van Saddam Hoessein in de jaren '80.

In navolging van de BBC en het VPRO-radioprogramma Argos komt Karskens met onthullingen uit een rapport van de VN over dat nog meer Nederlandse bedrijven Saddam Hoessein grondstoffen voor gifgas hebben geleverd. Niet alleen komen de laatste jaren al vaker genoemde namen Melchemie en KBS voor, maar ook het nog onbekend gebleven De Monchy.

Tot nog toe heeft voormalig minister van justitie Donner nooit openheid van zaken willen geven. Het kabinet hield de rapportage van de VN-lijst meerdere malen tegen. Van Velzen: "De onderste steen moet boven. Het is onacceptabel dat het kabinet met verwijzing naar de rechtzaak tegen Van Anraat geen openheid van zaken geeft. Daarmee lijkt het of de overheid de hand boven het hoofd houdt van gifgasmedeplichtigen."

Op eerdere vragen van Van Velzen over vermeende betrokkenheid van Nederlandse bedrijven bij gifgashandel naar Irak, sprak de regering van verjaring. "Dat klinkt mij bekend in de oren, aldus Van Velzen. "De eerste twee jaar dat ik vroeg naar een zaak tegen Van Anraat werd ook steeds gemeld de zaak verjaard zou zijn. Mooi niet dus."