nieuws

Kabinet biedt duurzaam investeerder vooral onzekerheid

Na de abrupte subsidiestop voor duurzame energie trekt het kabinet nu vlak voor de verkiezingen de stekker uit de fiscale aftrekmogelijkheden voor duurzame investeringen. SP-Kamerlid Ewout Irrgang constateert dat het kabinet het klimaat voor duurzaam ondernemen grondig verziekt.

Door de regelingen hoeven bedrijven minder belasting te betalen als zij milieuvriendelijke investeringen doen, maar dat is nu dus afgelopen. Van de stopgezette regelingen maken vooral land- en tuinbouwbedrijven gebruik en investeerders in windenergie en biomassa. Deze maand probeerde Irrgang nog te redden wat er te redden viel om de geloofwaardigheid van het beleid op duurzame energie te behouden. “Minister Wijn zorgt voor een uiterst grillig investeringsklimaat. Een consistente en betrouwbare lange-termijnvisie is van groot belang voor een gezond investeringsklimaat in een risicovolle sector, maar Wijn ontneemt investeerders juist alle zekerheden.”

Irrgang had gehoopt dat minister Zalm iets had geleerd van de fouten van zijn collega Wijn, maar hij moet constateren dat de VVD-minister er gewoon een schepje bovenop doet. “Ondernemers die voorzichtig weer vertrouwen kregen na het verzet van een groot deel van de Kamer, trekken onmiddellijk hun investeringsplannen weer in nu blijkt dat de enige constante factor in het beleid de onbetrouwbaarheid is.”

Irrgang wil dat de fiscale aftrekmogelijkheden blijven bestaan, desnoods tegen een lagere vergoeding, zoals ook het MKB voorstelt.