Internethandel bij de beesten af

Uit onderzoek blijkt dat illegale handel op internet in exotische en wilde dieren of producten daarvan op grote schaal schaal plaatsvindt. SP-Kamerlid Krista van Velzen hekelt de lakse houding van de regering die al eerder weigerde handelaars actief op te sporen en te vervolgen. Bovendien wordt er ook nog eens vier miljoen bezuinigd op de Algemene Inspectie Dienst (AID) die dit zou moeten doen. Vanmiddag tijdens het vragenuur zal Van Velzen de minister opnieuw vragen om maatregelen te treffen.

Dierenbeschermingsorganisatie IFAW volgde gedurende een maand Nederlandstalige websites. In die periode boden handelaren meer dan 600 dieren of producten van dieren illegaal aan. De handel vindt op populaire veilingsites zoals Marktplaats en gespecialiseerde websites plaats, maar ook via chatrooms en mailinglijsten. Het ging vaak om ivoor, maar ook om de huiden van met uitsterven bedreigde soorten als de panter, luipaard en lynx.

Het gebrek aan controle op de illegale handel in exotische dieren is SP-Kamerlid Krista van Velzen al jaren een doorn in het oog en ze heeft in het verleden vaak om maatregelen gevraagd. Tot nu toe tevergeefs, minister Veerman (Landbouw) en oud-minister Donner (Justitie) weigerden de illegale handelaars actief op te sporen of te vervolgen. Op de dienst die deze handel tegen zou moeten gaan, de Algemene Inspectie Dienst, wordt door dit Kabinet in het komend begrotingsjaar meer dan 4 miljoen euro bezuinigd. Van Velzen vindt dat een verkeerd signaal. Nederland is de spin in het web als het gaat om de handel in exotische dieren en planten. Hierdoor worden diersoorten en ecosystemen in hun voortbestaan bedreigd. Zij vraagt minister Veerman en minister Hirsh Ballin vandaag tijdens het vragenuur maatregelen te treffen tegen deze illegale handel.

Van Velzen: "Het is toch te gek voor woorden dat er in Nederland geen regels zijn voor de handel in levende wezens op internet. In andere landen hebben ze daar allang maatregelen voor getroffen. Ik eis dan ook van de betrokken ministers onmiddellijke stappen nu blijkt dat het om meer dan 600 dieren en producten per maand gaat."

Afgelopen week diende Van Velzen een amendement in om de capaciteit voor het tegengaan van illegale handel op internet uit te breiden. Dat is hard nodig, aangezien de begroting voor 2007 flink bezuinigt op de Algemene Inspectie Dienst (AID), die belast is met het toezicht op bedreigde diersoorten.

Overigens is de handel in wilde dieren niet het enige probleem op internet: ook puppy's, cavia's en katten worden zonder enige controle massaal verhandeld, met alle dierwelzijnsproblemen van dien.

Betrokken SP'ers