nieuws

Gerkens en Irrgang willen erkenning DJ als artiest

Bij de behandeling van het belastingplan dienen SP-Kamerleden Arda Gerkens en Ewout Irrgang maandag samen met D66 een motie in om per 1 januari 2006 DJ’s als artiest aan te merken. Er moet een einde komen aan het arbitraire onderscheid tussen DJ en artiest. Dat geeft organisatoren meer ruimte om aanstormend talent te boeken en het geeft de DJ de rechten die ook andere artiesten al hebben.

Is een DJ nu een artiest of niet? Die vraag houdt vele DJ’s en organisatoren van danceparties al jaren bezig. Wanneer de DJ erkend wordt als artiest worden er loonbelasting en sociale premies voor hem betaald en krijgt hij de sociale rechten en plichten die andere artiesten ook hebben.

Omdat het ministerie van Financiën nooit een duidelijke uitspraak heeft gedaan over de artiestenstatus van DJ´s hangt vele organisatoren van feesten en festivals een fikse naheffing boven het hoofd. Nu hangt het van de individuele belastinginspecteur af of hij de DJ als artiest erkent of niet. SP-Kamerleden Arda Gerkens en Ewout Irrgang willen hier duidelijkheid over. “Het lijkt me niet goed om de belastingdienst te laten discussiëren over wat een goede DJ is,” licht Gerkens toe.

Over de artiestenregeling zelf willen Gerkens en Irrgang ook een motie indienen. Deze zorgt voor een enorme administratieve last voor podia en schouwburgen: 12.000 gageverklaringen, 60.000 paspoortkopieën, 60.000 jaaropgaven. Die bureaucratie kost miljoenen. Irrgang en Gerkens vragen minister Zalm om de regeling zo te wijzigen dat die papierwinkel vermeden kan worden, zonder de sociale zekerheid van de artiest aan te tasten.