nieuws

Bulgaarse toestanden met EU-geld beschamend voor Nederland

Het is volgens SP-Kamerlid Harry van Bommel schandalig en beschamend dat Nederland ernstig tekort schiet bij het beheer van EU-regiofondsen, zoals blijkt uit onderzoek van de Europese Commissie. De SP-woordvoerder Buitenlandse Zaken wil spoedig opheldering van de regering over de verkeerde besteding van Europese subsidies. Van Bommel: “Dit is een smet op het blazoen van moraalridder Nederland.”

De Europese Commissie heeft bij onderzoek naar de besteding van EU-regiofondsen in Nederland ‘ernstige tekortkomingen van systematische aard’ vastgesteld. De boekhouding is vaak niet in orde, men kan niet zien of er is gefraudeerd. Aanbestedingsregels worden niet nageleefd, Nederland brengt ten onrechte BTW in rekening en de controle op de uitgaven is onvoldoende. Van Bommel: “Nederland heeft altijd een opgeheven vingertje klaar voor landen waar sprake is van wanbeheer, zoals recent nog Roemenië en Bulgarije. Nu heeft het er alle schijn van dat dergelijke ‘Bulgaarse toestanden’ ook in Nederland voorkomen.”

De regiofondsen worden in Nederland gebruikt voor onder meer infrastructurele projecten en binnensteden. Zo is meer dan 2 miljoen euro gebruikt om fietspaden aan te leggen in Drenthe en zijn winkelvoorzieningen in de Spaarndammerstraat in Amsterdam voor een half miljoen euro uit dit fonds vernieuwd. Van Bommel: “Gezien de besteding twijfel ik sterk aan het nut van deze fondsen, wat mij betreft kunnen ze opgedoekt worden. Maar zolang Nederland aanspraak kan maken op dit geld moet het beheer in orde zijn.”

Van Bommel heeft van de minister van Buitenlandse Zaken inmiddels geëist dat de brief van de Europese Commissie met de bevindingen snel openbaar wordt gemaakt. Van Bommel zal de kwestie dinsdag aan de orde stellen in de Tweede Kamer bij de behandeling van de Staat van de Europese Unie.

Betrokken SP'ers