nieuws

Behandeling van klokkenluiders lijkt op ontmoedigingsbeleid

SP-Kamerlid Krista van Velzen ziet het rapport van de Nationale Ombudsman over de afwikkeling van het klokkenluiderschandaal rond Fred Spijkers niet als sluitstuk van de zaak. Deze maatschappelijk werker weigerde de weduwe van een militair te melden dat de man door eigen handelen was omgekomen, wetende dat de mijn die de militair doodde ondeugdelijk was. De Ombudsman concludeert dat Defensie de afhandeling van de klokkenluiderzaak op de meeste punten behoorlijk uitvoert, maar Van Velzen blijft aandacht vragen voor de nog bestaande problemen.

Van Velzen: “Het enige wat voor mij relevant is, is of er een streep onder dit dossier gezet kan worden. Ik zie dat drie jaar na dato veel toezeggingen nog niet zijn nagekomen. Spijkers zit nog steeds thuis zonder wachtgeld, zonder pensioensopbouw, de rekeningen van zijn dokter en advocaten zijn nog steeds niet betaald. De belofte tot rectificatie van zijn dossiers is gebroken, Defensie heeft de papieren voor 70 jaar achter slot en grendel gezet, waardoor nooit lering getrokken kan worden uit de affaire.”

Van Velzen wil een keiharde toezegging van staatssecretaris Van der Knaap dat hij alle nog niet afgeronde zaken gaat regelen in de paar maanden die hem nog resten als staatssecretaris. “Als deze zaak toonaangevend is voor hoe wij in Nederland met klokkenluiders omgaan, dan lijkt er sprake van een ontmoedigingsbeleid.”

Betrokken SP'ers