nieuws

Grafruiming voortaan met meer respect voor doden en nabestaanden

Het ruimen van graven in Nederland moet met meer respect voor de overledenen en nabestaanden gebeuren. Dit stelt SP-Kamerlid Ewout Irrgang voor en een Kamermeerderheid blijkt hem te steunen. Nu nog worden de laatste rustplaatsen met een shovel opengehaald en worden de stoffelijke resten in een zogenaamde knekelput gedumpt.

Irrgang vindt de huidige praktijk onacceptabel. Doordat resten van de graven in de knekelput worden gegooid ontstaat een lugubere vuilstort van beenderen, kleren, schoenen en persoonlijke bezittingen die zijn meegegeven tijdens de begrafenis. Irrgang, “Wij gaan in dit land met ziekenhuisafval respectvoller om dan met de stoffelijke resten van onze dierbaren. Dat moet anders.”

Irrgang pleit voor een wijziging in de wet die ertoe zal leiden dat graven voorzichtig worden opengemaakt, de resten bijeen worden gehouden en netjes in de knekelput worden bijgezet. Die werkwijze is in Apeldoorn al in gebruik en ook het CDA en de PvdA vinden dit een betere manier van ruimen dan de huidige.