nieuws

Van Bommel overhandigt 8000 handtekeningen voor gratie Sibel

Vandaag heeft Tweede-Kamerlid Harry van Bommel samen met Europarlementariër Jules Maaten (VVD) en Muhamed Yalvac ruim 8000 getekende verzoeken om gratie voor Sibel Yalvac ingediend bij de Indonesische ambassade. Sibel is het zwakbegaafde meisje dat al drie jaar in Indonesië gevangen zit in verband met drugssmokkel. In een gesprek met de ambassaderaad konden Van Bommel en Maaten hun actie toelichten.

Het is niet gebruikelijk dat politici gratieverzoeken indienen, zeker niet als het om veroordeelde drugssmokkelaars gaat. In dit bijzondere geval is de betrokkenheid van de politici wel vanzelfsprekend, meent Van Bommel. “Sibel is een zwakbegaafd meisje dat in Nederland als niet-toerekeningsvatbaar zou worden gekwalificeerd. Dat blijkt ook uit een rapport van de Nederlandse reclassering die het meisje in Indonesië heeft onderzocht. In Indonesië weegt dat oordeel echter niet zo zwaar en is Sibel gewoon veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf. Wij vinden dat Sibel gezien haar geestelijke beperkingen geen gevangenisstraf maar behandeling verdient.”

De ambassaderaad vroeg de indieners om aanvullende informatie waaruit de geestelijke beperkingen van Sibel zouden blijken. Van Bommel en Maaten zullen deze binnenkort aan de ambassade leveren zodat de minister van Justitie in Indonesië die bij het gratieverzoek kan betrekken. De vraag of Sibel gratie gaat krijgen wordt op 17 augustus beantwoord.