nieuws

Postbezorging op maandag niet afschaffen

SP-Kamerlid Ewout Irrgang maakt zich boos over de plannen van TNT (voorheen TPG Post) om in 2008 een einde te maken aan postbezorging op de maandag. Volgens Irrgang is dit voornemen het zoveelste bewijs dat de privatisering en liberalisering van voormalige overheidsdiensten slecht uitpakt.

In de nieuwe Postwet die momenteel voor behandeling bij de Kamer ligt, is de postbezorging nog maar vijf in plaats van zes dagen verplicht. Daaruit blijkt dat privatisering en liberalisering ook op de postmarkt niet leidt tot betere maar slechtere dienstverlening voor de consument. Irrgang: “onder het mom van verbeterde marktwerking wordt op deze manier de universele postdienstverlening uitgekleed. Niet het belang van de consument staat nog langer centraal, maar bedrijfseconomische overwegingen.”.

De SP vindt de voorgenomen liberalisering in 2008 sowieso onnodig en voorbarig. Irrgang: “Brussel komt pas in 2009 met een voorstel voor de volledige liberalisering dat eerst nog maar eens moet worden goedgekeurd door de Raad van Ministers en het Europees Parlement. Waarom moet Nederland dan nu weer het braafste jongetje van de klas zijn, met alle kwalijke gevolgen van dien?”

De SP heeft overigens meer bezwaren tegen de mogelijke liberalisering van de postmarkt. Zo is er bijvoorbeeld geen enkele garantie dat concurrentie niet verder ten koste gaat van de arbeidsvoorwaarden. Volgens Irrgang is de liberalisering echter nog geen gedane zaak:”het voornemen om de postmarkt per 2008 te liberaliseren is afkomstig van voormalig minister Brinkhorst. Het is dus heel goed mogelijk dat de Kamer nog aan de noodrem trekt en als de Tweede Kamer dat niet doet dan kan de kiezer dat op 22 november doen.”