nieuws

Irrgang op bezoek bij MKB Nederland

SP Tweede-Kamerlid Ewout Irrgang heeft vandaag een bezoek gebracht aan het hoofdkantoor van MKB-Nederland in Delft. Met de secretaris Economische Zaken sprak Irrgang onder meer over de beoordeling van ondernemers over de resultaten van het kabinet Balkenende en over wat de SP nog meer kan betekenen voor het MKB in de toekomst.

Ewout Irrgang overhandigt rapport

Begin dit jaar presenteerde de SP het rapport Hart voor de zaak met daarin verschillende voorstellen over hoe kleine ondernemers meer te kunnen steunen (zie ook deze pagina) .

Onlangs nog vroeg Irrgang bij de wijziging van de mededingingswet aandacht voor het fenomeen van misbruik van inkoopmacht als gevolg van economische afhankelijkheid. Hiervan is sprake als een afnemer (bijvoorbeeld een verzekeraar) bij een leverancier (bijvoorbeeld een fysiotherapeut) allerlei extra kortingen bedingt omdat die leverancier toch geen kant op kan. Vandaag sprak Irrgang met de secretaris Economische Zaken over het oordeel van ondernemers over het tweede kabinet Balkenende.

Irrgang:”Frappant is dat het kabinet Balkenende II, dat zich toch uitdrukkelijk probeerde te profileren als een ondernemingsvriendelijk kabinet, op zo weinig krediet blijkt te kunnen rekenen van het MKB. Een onlangs gehouden enquête onder MKB-leden wijst namelijk uit dat zij zeer negatief oordelen over bijvoorbeeld de vermindering van de administratieve lasten, de levensloop, de nieuwe pensioenregeling en het nieuwe zorgstelsel. Terwijl dit toch de grote ijkpunten van dat kabinet waren”.

Tot slot spraken de heren over de grootste problemen voor het MKB en overhandigde de heer Rats aan Irrgang het gisteren verschenen rapport van VNO-NCW en MKB-Nederland waarin 93 adviezen worden gegeven van ondernemend Nederland voor de periode 2007-2011, getiteld “Nederland kan winnen”. Hierin worden een kleine honderdtal adviezen gegeven voor de toekomst van ondernemend Nederland. Irrgang: “een groot probleem voor het MKB blijkt de toegang tot kennis te zijn, terwijl Balkenende II goede sier heeft proberen te maken met haar innovatieplatform en de kenniseconomie. De SP deelt de kritiek van het MKB over de inefficiënte overhead in het onderwijs, de overbodige managementlagen, het belang van goed onderwijs en is zeer geïnteresseerd in de ideeën en oplossingen die het MKB hiervoor heeft”.