Vormfouten rond asbestsanering niet belangrijker dan volksgezondheid

Tweede-Kamerlid Krista van Velzen eist van staatssecretaris Van Geel (CDA, VROM) een spoedprocedure voor de sanering van asbestwegen in en rond Harderwijk. Zij vindt het onacceptabel als door juridisch getouwtrek om bouwfraude de volksgezondheid op het spel wordt gezet. “Wegen waar het kankerverwekkende asbest vanaf stuift laten we toch niet nog langer liggen vanwege vormfouten?” zegt Van Velzen.

Door een uitspraak gisteren van de voorzieningenrechter in Den Haag moet de hele aanbestedingsprocedure voor sanering van asbestwegen in Harderwijk opnieuw uitgevoerd worden. BAM Wegen, aan wie de sanering gegund is, heeft verzuimd om tijdig een zogenaamde ‘Model K’ formulier in te vullen. Met dit formulier moet sinds 2004 bouwfraude worden voorkomen.

Het ministerie van VROM wist in december 2005 al van dit verzuim en had direct de aanbesteding opnieuw uit moeten zetten. “Er is nu al een half jaar vertraging opgelopen door alle juridisch gedoe,” concludeert Van Velzen. “De mensen in Harderwijk zijn erbij gebaat dat de saneerders zo snel mogelijk aan de slag gaan. We moeten niet doen alsof vormfouten belangrijker zijn dan de volksgezondheid.”