nieuws

Van Bommel wil protest tegen Israëlische schendingen internationaal- en oorlogsrecht

SP-Buitenlandwoordvoerder Harry van Bommel wil dat Nederland zich duidelijk uitspreekt tegen de Israëlische acties tegen de Palestijnen. De Israëlische premier Olmert zei deze week: “De wereld heeft genoeg van de Palestijnen. Tot nu hebben we ingehouden gereageerd. Dat is voorbij.” Volgens de SP moet demissionair minister Bot (Buitenlandse Zaken) hierover zijn afkeuring laten blijken.

Van Bommel vraagt Bot of hij erkent dat het Israëlische bombardement op de elektriciteitscentrale en bruggen in de Gazastrook in strijd is met het oorlogsrecht, en of hij hierover blijft zwijgen of niet. Hij vraagt ook een oordeel over de Israëlische strategie om de bevolking van Gaza te bedreigen met bombardementen op nutsvoorzieningen en laag overvliegende straaljagers die met luide knallen door de geluidsbarrière breken. Van Bommel: “Israël bedient zich van staatsterreur en het collectief straffen van de bevolking in antwoord op een militaire actie van Palestijnse guerrilla’s. Dat soort praktijken dienen scherp veroordeeld te worden.”

Nederland zou er volgens het Tweede-Kamerlid bij de Israëlische regering op aan moeten dringen de schade aan de elektriciteitscentrale onmiddellijk te herstellen. Zo moet voorkomen worden dat de burgerbevolking maanden lang zal lijden onder het uitvallen van de elektriciteit en leidingwater.

Van Bommel herinnert minister Bot er ook aan dat het bombarderen van bruggen en een elektriciteitscentrale in strijd is met het Associatieverdrag tussen de EU en Israël. “Dit zou natuurlijk consequenties moeten hebben. Net als de arrestatie van Palestijnse parlementsleden en ministers, een grove schending van het internationaal recht.”

Betrokken SP'ers