SP en VVD eisen eurokritische houding in debat over luchtkwaliteit

SP-Kamerlid Krista van Velzen en haar VVD-collega Paul de Krom zijn bijzonder verheugd met de eurokritische uitspraken van staatssecretaris Pieter van Geel (CDA) over het Europese luchtkwaliteitsbeleid. Van Geel heeft volgens hen terecht geprotesteerd tegen het verder verscherpen van de normen, wetende dat deze in een druk bevolkt land als Nederland en zonder ingrijpende maatregelen onhaalbaar zijn.

Nu nogmaals instemmen met onhaalbare normen voor de luchtkwaliteit getuigt volgens de SP en de VVD van een enorme naïviteit. Zodra Nederland maatregelen wil treffen om de luchtkwaliteit echt te verbeteren, zoals het verplicht stellen van roetfilters, wordt zij immers teruggefloten door Brussel. Van Velzen en De Krom menen dat Nederland moeilijk kan instemmen met een einddoel zonder dat maatregelen aan de bron van de vervuiling zijn genomen. De milieuwoordvoerders van de VVD en de SP zijn blij dat Van Geel moed heeft getoond en niet heeft ingestemd met deze normen en roepen hem gezamenlijk op om in dit debat eurokritisch te blijven. Nu blijkt dat de meerderheid van de ministers op de Europese milieuraad Nederland geen uitstel wil geven om aan de aangescherpte normen te voldoen, moet Nederland volgens hen eindelijk maar eens voet bij stuk houden.

De nieuwe normen zijn volgens de partijen voor Nederland niet haalbaar. Ze vinden het onacceptabel als Nederland nogmaals een bouwstop tegemoet gaat, wetende dat er een enorme behoefte aan woningen is. Een goede reputatie is veel waard, maar Nederland moet volgens hen niet altijd het braafste jongetje in de klas willen zijn.