Kabinet breekt belofte en houdt Borssele open; D66 duikt weg

Vandaag heeft de Tweede Kamer ingestemd met het openhouden van de kerncentrale in Borssele tot 2033. Daarmee is het regeerakkoord verbroken waarin werd gesproken over sluiting in 2013. SP-Kamerlid Krista van Velzen is diep teleurgesteld dat het kabinet geen woord houdt en Nederland straks opgezadeld zit met een van de oudste actieve kerncentrales ter wereld en een hoop nucleair afval.

De strijd om Borssele open te houden werd beslist door coalitiepartner D66. Helaas kon woordvoerder Van der Ham daarop niet meer aangesproken worden, omdat hij niet aanwezig was bij het afrondende debat. Van Velzen: “Het is ongelooflijk laf van D66 om het hazenpad te kiezen en zich niet te verantwoorden.”

De SP heeft tijdens het debat samen met de PvdA en GroenLinks een motie ingediend om sluiting van de centrale af te dwingen, maar die werd verworpen. Niet alleen mag de kerncentrale langer openblijven, in een convenant is tevens afgesproken dat geen enkel kabinet tot 2033 mag besluiten met kernenergie te stoppen. In ruil daarvoor gaan de eigenaren van de centrale geld investeren in duurzame energieprojecten. “Een verkeerde keuze,” oordeelt Van Velzen. “Wie duurzame energie wil, kiest gewoon niet voor kernenergie.”