nieuws

Irrgang: Pak privileges politici nu ook echt aan

SP-Kamerlid Ewout Irrgang is blij met de voorstellen van minister Remkes (Binnenlandse Zaken) om wachtgeld af te schaffen bij raadsleden en leden van Provinciale Staten. “Wij zeggen al jaren dat de uitkeringen voor politici bij aftreden veel te riant zijn. Het is oneerlijk tegenover burgers die een veel lagere uitkering krijgen van de WW of de WAO. Het is goed om te horen dat de minister dit eindelijk onderkent en ik hoop dat hij nu ook concrete stappen gaat ondernemen tegen de privileges voor politici.”

In 2002 en 2003 zijn er moties van SP-Kamerleden Jan Marijnissen en Agnes Kant aangenomen om wachtgeldregelingen van politici te versoberen. Andere partijen hebben echter weinig zin om de eigen regelingen aan te pakken. Irrgang: “Ik hoop dat de minister na zijn woorden ook met daden komt. Wij zullen van harte met hem samenwerken om de excessieve inkomsten en wachtgeldregelingen te beëindigen.”

Irrgang wil dat minister Remkes ook op andere punten de bevoorrechte positie van politici tegen het licht wil houden. De SP’er is fel tegen de voorstellen om de salarissen van politici te verhogen. Hij wil ook dat de wachtgeldregeling en de regeling bij arbeidsongeschiktheid hetzelfde wordt voor politici als voor gewone werknemers. “Die krijgen ook niet jarenlang de tijd om zonder te solliciteren thuis te zitten. Waarom politici dan wel?”