nieuws

EU moet toetreden tot Europees Verdrag van de Rechten van de Mens

De Europese Unie moet zo snel mogelijk toetreden tot het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM). Het verdrag verplicht alle Europese landen de mensenrechten te respecteren, maar de Europese Unie is tot nog toe niet tot het verdrag toegetreden. Dat moet veranderen, stellen de Nederlandse senatoren Tiny Kox (SP) en Ed van Thijn (PvdA). Vandaag dienen zij in Straatsburg bij de Raad van Europa een daartoe strekkende motie in.

De motie wordt ondersteund door de overige leden van de Nederlandse delegatie in de parlementaire assemblee van de Raad van Europa. Steun is er ook van alle voorzitters van de politieke groepen in de assemblee (met uitzondering van de Conservatieven) en alle voorzitters van de commissies van de assemblee, waarvan alle Europese landen deel uitmaken.

De motie bepleit dat de onderhandelingen tussen de Europese Unie en de Raad van Europa zo snel mogelijk beginnen. Toetreding van de EU zal leiden tot een betere bescherming van de mensenrechten op EU-niveau. De regeringsleiders van zowel de lidstaten van de Europese Unie als de Raad van Europa hebben de afgelopen maanden gesteld dat de politieke wil bestaat om de Europese Unie partij te maken bij het EVRM. Nu dient volgens Van Thijn, Kox en de overige leden van de Nederlandse delegatie bij de Raad van Europa de daad bij het woord gevoegd te worden.

Toetreding van de EU tot het EVRM is de afgelopen jaren al vaker aan de orde geweest maar het ontbreken van een goede Europese verdragsrechtelijke basis heeft de daadwerkelijke toetreding tegengehouden. De toetreding van de EU tot het EVRM was met steun van alle EU-lidstaten opgenomen in de Europese Grondwet, die echter om andere redenen door de bevolking van Nederland en Frankrijk verworpen is.

Toetreding van de EU tot het EVRM is van groot belang voor de geloofwaardigheid van de Europese Unie op het gebied van de mensenrechten. Het zal de Europese burgers op EU-niveau eenzelfde bescherming bieden die nu al wel wordt genoten op nationaal niveau in alle lidstaten van de Raad van Europa. Toetreding zal bijdragen aan een betere samenhang tussen EU-regelgeving en de bescherming van de mensenrechten van de inwoners van de Unie. Bij schending van mensenrechten staat beroep voor individuele burgers open bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.

Naar aanleiding van de motie van Van Thijn en Kox c.s. zal de parlementaire assemblee een ontwerp-resolutie opstellen die waarschijnlijk in de najaarszitting van de assemblee in Straatsburg besproken zal worden. De initiatiefnemers Van Thijn en Kox willen daarnaast de kwestie ook nationaal en op EU-niveau bespreekbaar maken.