nieuws

Beatrix moet Koninklijke Shell voorlopig ‘ontkronen’

Koningin Beatrix moet Shell voorlopig het predikaat ‘Koninklijk’ ontnemen, meent SP-Kamerlid Harry van Bommel. Eerder werd AHOLD wegens het boekhoudschandaal door Beatrix onder curatele gesteld en dat zou volgens de SP ook moeten gebeuren met de oliemaatschappij, naar aanleiding van structurele misdragingen in onder meer Nigeria.

Shell kreeg van een Nigeriaanse rechtbank een boete van 1,2 miljard euro opgelegd wegens milieuvervuiling, maar weigert te betalen. Geschat wordt dat in de Nigerdelta jaarlijks voor 2,5 miljard dollar gas wordt afgefakkeld, waardoor de leefomgeving zwaar wordt vergiftigd. Shell levert zo ook een grotere bijdrage aan het broeikaseffect dan het energieverbruik van geheel sub-Sahara Afrika. Van Bommel: “Shell gaat daar en in andere landen al jaren onverantwoord om met het milieu, draagt bij aan mensenrechtenschendingen en handelt in strijd met eigen ethische codes.”

Shell vervuilt op grote schaal de natuur in Nigeria

Shell vervuilt op grote schaal de natuur in Nigeria

Koningin Beatrix kan een bedrijf het recht geven om het predikaat ‘Koninklijk’ te voeren, maar kan een onderneming met een beschadigde reputatie het predikaat ook ontnemen. Het beschadigde bedrijf krijgt dan een jaar de tijd om aan te tonen welke maatregelen het heeft genomen om de reputatie te herstellen.

Van Bommel: “Nigeria is slechts één voorbeeld, het bedrijf kent ook veroordelingen en aanklachten in Nicaragua vanwege pesticidengebruik, in Argentinië in verband met olielozingen en in de Filippijnen voor het in gevaar brengen van het eigen personeel. Wij roepen Hare Majesteit Koningin Beatrix dan ook op om Shell het predikaat ‘Koninklijk’ te ontnemen. Als het bedrijf voorlopig wordt 'ontkroond' ontstaat extra druk om de opgelegde schadevergoedingen te betalen en echt werk te maken van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bovendien zullen de Nigerianen en alle andere slachtoffers van Shell onze Koningin met zekerheid bijzonder dankbaar zijn.”

Betrokken SP'ers