Banken moeten maatregelen nemen voor klimaatbeleid

Tweede-Kamerlid Krista van Velzen heeft staatssecretaris Van Geel en minister Brinkhorst gevraagd met de Nederlandse banken te gaan onderhandelen over de klimaatimpact van hun investeringen. De banken scoren een dikke onvoldoende volgens het rapport 'Investing in Climate Change: the Role of Dutch Banks,' van Milieudefensie.

Staatssecretaris Van Geel geeft in zijn visie op de toekomst van het Nederlandse milieubeleid aan dat voor een duurzame ontwikkeling de criteria die banken en private partijen hanteren bij het doen van investeringen erg bepalend zijn voor het Nederlandse klimaat- en milieubeleid. De vier grootste Nederlandse banken beschikken samen over meer dan 2.700 miljard euro die zij uitzetten als investeringen en leningen. Hiermee financieren ze jaarlijks een CO2-uitstoot die drie keer zo groot is als de uitstoot van heel Nederland.

Krista van Velzen vindt dat Nederlandse banken een grotere rol moeten spelen in het bestrijden van klimaatverandering. Nederlandse banken moeten daarvoor de klimaatimpact van hun grote investeringen in kaart brengen en plannen ontwikkelen om deze omlaag te krijgen. Bovendien moeten ze producten gaan aanbieden die energiebesparing en duurzame energie stimuleren.

Bij de grote Nederlandse banken ontbreekt het aan concrete doelstellingen om de negatieve impact van hun investeringen terug te dringen. Nederlandse banken hebben enkele 'klimaatproducten' ontwikkeld, de keuze hiervoor leggen zij exclusief neer bij hun klanten. Duurzame investeringen van grote Nederlandse banken blijven steken op drie procent.

De passieve houding van Nederlandse banken steekt schril af bij die van de grootste internationale banken die wel hun verantwoordelijkheid nemen door met miljardeninvesteringen bij te dragen aan oplossingen.

Betrokken SP'ers