nieuws

Balkenende 2 ten einde, nu het woord aan de kiezer

SP-fractievoorzitter Jan Marijnissen vindt het logisch en goed dat het kabinet Balkenende 2 is gevallen en hoopt op snelle verkiezingen. "Deze regering heeft haar draagvlak buiten de Kamer al lang verloren, sinds vanmiddag ook in de Kamer. Het is goed dat premier Balkenende dat heeft ingezien. Ik denk dat heel veel mensen, bijvoorbeeld zij die werk zoeken, aangewezen zijn op een AOW-uitkering, arbeider zijn of werkzaam in zorg of onderwijs snakken naar een ander, socialer beleid. Na vier jaar Balkenende is het nu de tijd de kiezer weer eens aan het woord te laten.”

De SP was al eerder tot de conclusie gekomen dat het kabinet van CDA, VVD en D66 was uitgeregeerd. De coalitie werd het minst populaire kabinet van na de Tweede Wereldoorlog, onder meer door invoering van een nieuwe zorgstelsel dat door niemand werd gesteund.

Marijnissen: “Er werd vooral afgebroken, uitgekleed en weggesneden. Dit was een regering zonder volk geworden dat geen beter en leuker land heeft achtergelaten. Ik sta niet graag op andermans graf te dansen, maar ik kan natuurlijk niet zeggen dat ik rouwig ben om de conclusie die de premier vanavond heeft getrokken. Al betreur ik dat er zo’n gênant circus aan vooraf moest gaan.”

Marijnissen kan niet wachten op nieuwe verkiezingen en verwacht die in september of oktober. “Het wordt tijd voor een ander beleid van een andere coalitie, tijd voor een beter Nederland.”

Betrokken SP'ers