Schaf milieuheffing huishoudelijke apparaten af

SP-Kamerlid Krista van Velzen vraagt staatssecretaris Van Geel om de verwijderingsbijdrage op huishoudelijke apparaten af te schaffen. De bijdrage staat niet in verhouding tot de daadwerkelijke kosten die met het recyclen van de apparaten gemoeid zijn. Ondertussen hebben de bedrijven al 125 miljoen euro verdiend aan de consumenten, genoeg om tot 2020 alle apparaten te verwijderen.

Van Velzen: “Er is niets mis met het idee dat consumenten betalen voor het verwijderen van oude apparaten, maar we moeten deze heffing niet in stand houden als het geld niet echt nodig is. Dat zou consumentenbedrog zijn, waarbij het onduidelijk is waar het geld uiteindelijk in gestoken zal worden.”

Uiterlijk per 2013 gaan er Europese regels gelden voor verwijdering van de apparaten. Vanaf dan mogen er geen consumentenbijdragen meer worden geïnd, de kosten worden dan doorberekend aan de producenten. Met de 125 miljoen euro die nu al opgepot is hebben de bedrijven een overbruggingsperiode tot zeker 2020 om zich hier op voor te bereiden. “De overbruggingsperiode is al een enorme tegemoetkoming aan de bedrijven,” zegt Van Velzen. Daar hoeven we als consumenten dus niet jaarlijks nog eens 3 miljoen bij leggen.”

Uit de praktijk is gebleken dat de verwijdering van huishoudelijke apparatuur niet zo duur is als verwacht. Door de goede organisatie en de hoge opbrengsten van gerecycled koper en metalen blijven de kosten laag. Toch heeft Van Geel vorig jaar samen met de bedrijven een hoge verwijderingsbijdrage vastgesteld. Volgens Van Velzen is het tijd dat de bewindsman openheid van zaken geeft. “Hij moet mij maar eens uitleggen hoe hij de verwijderingsbijdrage heeft vastgesteld en hoe hij toeziet op besteding ervan.”

Betrokken SP'ers