nieuws

Nicolaï speelt vals spel in Europa-discussie

SP-Kamerlid Harry van Bommel is verbolgen over het feit dat staatssecretaris Nicolaï (Europese Zaken) pleit voor het verlengen van de reflectieperiode over de toekomst van de Europese grondwet met minstens één jaar. Van Bommel: “Nicolaï speelt vals spel. Eerder zei hij dat de Europese grondwet ‘dood’ is. En een dode grondwet heeft in Nederland geen toekomst meer.”

Na het Franse en Nederlandse ‘nee’ tegen de Europese grondwet besloten de Europese regeringsleiders vorig jaar juni om een reflectieperiode in te lassen van één jaar. De Nederlandse regering heeft van deze gelegenheid gebruik gemaakt door via de website www.nederlandineuropa.nl te peilen wat de Nederlandse bevolking wil met Europa. Van Bommel: “Deze peiling is vorige maand afgesloten. De resultaten van dit onderzoek worden binnen enkele weken bekend gemaakt. Extra tijd voor reflectie is dus nergens voor nodig.”

In plaats van praten over de toekomst van de Europese grondwet moeten lidstaten juist tijd steken in het noodzakelijk hervormen van de Unie. Van Bommel: “Nog langer reflecteren over een dode grondwet is waanzin. De EU heeft geen extra tijd nodig, maar extra moed om noodzakelijke knopen door te hakken.”

Het lijkt erop dat de Europese regeringsleiders de beslissing over de toekomst van de Europese grondwet over de verkiezingen willen tillen die volgend jaar plaatsvinden in Nederland en in Frankrijk. Ze hopen dat een nieuwe regering wél zal instemmen met de grondwet. Van Bommel heeft de staatssecretaris hierover om opheldering gevraagd. “Nederland moet hier dus niet aan meewerken. De Europese grondwet is de eigen verantwoordelijkheid van dit kabinet. Zíj hebben het referendum georganiseerd. Dus zij zullen die confrontatie in Brussel moeten aangaan.”

Betrokken SP'ers