nieuws

Kabinet moet opschieten met code beloningen energiebestuurders (gewijzigd)

De SP vindt dat het kabinet haast moet maken met het invoeren van een beloningscode voor energiebedrijven. Een motie van SP-Kamerlid Ewout Irrgang om tot zo’n code te komen is onlangs aangenomen in het parlement. De aandelenbeloning van 1 miljoen euro die Essent-bestuurder Boersma in 2008 kan opstrijken, is volgens de SP een extra reden om haast te maken met een streng eisenpakket.

“Wij wachten met smart wat het kabinet doet met het aangenomen voorstel om tot een code te komen,” zegt Irrgang. De woordvoerder Economische Zaken houdt scherp in de gaten of de regering niet gaat dralen. “Dat zou er toe kunnen leiden dat ook de komende tijd nog nieuwe graaicontracten worden opgesteld.”

President-commissaris Pennings van Essent heeft in een brief aan de premier niet het volledige salaris van Boersma toegelicht. In het publieke en politieke debat kwam daardoor alleen de variabele bonus van 2 ton aan de orde, terwijl er nu ook nog een lange termijnbonus blijkt te zijn die een miljoen kan bedragen. Irrgang: “Bedrijven moeten voortaan via één getal de totale beloning openbaren, zodat ze niet via constructies en geklier met definities kunnen verhullen om welke bedragen het werkelijk gaat.”

De VVD en het CDA voelen niets voor een beloningscode en doen een vrijblijvend beroep op de aandeelhouders om excessieve beloningen een halt toe te roepen.

* * * Update:

Irrgang vraagt vanmiddag tijdens het Vragenuurtje opheldering aan minister Brinkhorst van Economische Zaken. Het Vragenuurtje wordt vanaf 14:00 uur uitgezonden op Nederland 2 en via www.tweedekamer.nl.

* * * Update 2:

De vragen van Irrgang aan minister Brinkhorst:

Wanneer is het genoeg met het grote graaien aan de top van de Nederlandse energiebedrijven? Ruim een jaar geleden sprak de minister-president over de noodzaak dat deze topmanagers een pas op de plaats moeten maken. Twee maanden geleden werden we overvallen door het bericht dat dezelfde topman van Essent weer veel meer nam vergeleken met het voorgaande jaar. Dit keer weigerde het kabinet dat zelfs maar te veroordelen.

Gisteren las ik tot mijn verbazing in De Volkskrant dat opnieuw dezelfde topman van Essent in 2008 kan uitkijken naar een bonus van meer dan één miljoen euro. Wanneer komt er een einde aan de zakkenvullerij? Wanneer is het genoeg? En: wanneer gaat dit kabinet er iets aan doen?

Ik wil graag de volgende vragen stellen aan allereerst de minister van Economische Zaken:

Veroordeelt u, in tegenstelling tot de minister-president, dit salaris met deze bonus van meer dan 1 miljoen euro als volstrekt onacceptabel?

Bent u bereid om de privatisering van de leveringsbedrijven te verbieden omdat een directeur van een geprivatiseerd bedrijf als eerste zijn eigen salaris nog eens verdubbelt?

Tot slot de belangrijkste vraag aan de minister van Binnenlandse Zaken.

Drie weken geleden nam de Tweede Kamer de motie Irrgang aan waarin het kabinet gevraagd wordt met een beloningscode te komen voor energiebedrijven die voor meer dan de helft in publieke handen zijn. Wanneer komt het kabinet met een voorstel voor zo’n beloningscode zodat we eindelijk paal en perk kunnen stellen aan deze schaamteloze zelfverrijking aan de top van de Nederlandse energiebedrijven?

* * * Update 3:

Er komt een beloningscode voor de topbestuurders van energiebedrijven. Dat heeft minister van Economische Zaken Laurens Jan Brinkhorst (D66) dinsdag gezegd in de Tweede Kamer. Hoe die code over salarissen en bonussen er precies uit gaat zien, is nog niet duidelijk. Brinkhorst stuurt de top van Essent een brief om zijn ongenoegen te uiten over de omgang met beloningen door het bedrijf. De minister noemde de beloning van Boersma dinsdag 'te hoog'.

Irrgang is gedeeltelijk tevreden met de antwoorden die Brinkhorst dinsdag gaf. "Alleen weet ik niet of zijn voorstel voor het zomerreces komt en wat er precies in zal staan. Dus het blijft afwachten."