nieuws

Weg met politieke benoemingen!

SP Tweede-Kamerlid Ewout Irrgang heeft minister Remkes van Binnenlandse Zaken om een reacie gevraagd op een rapport van dr. Nico Baakman van de Universiteit Maastricht waaruit blijkt dat politieke benoemingen steeds vaker voorkomen.

Heb je de juiste politieke kleur, dan kom je in aanmerking voor functies en wordt gebrek aan ervaring door de vingers gezien. Niet alleen bij burgemeesters, maar ook bij belangrijke adviesorganen van de overheid. Ook binnen de rechterlijke macht zijn ‘verdachte’ benoemingen gesignaleerd.

De SP wil dat aan deze gewoonte een einde wordt gemaakt. “Iedere Nederlander moet gelijke kans hebben om voor de overheid te werken. Dat grondwettelijk recht moet geen dode letter zijn. Het gaat er om of je er van op aan kan dat de overheid er voor iedereen is, niet alleen gelijkgestemden.”

Irrgang diende vragen in, waarmee hij ook refereerde aan de benoeming van VVD'er Frank de Grave op de post van voorzitter van het College van Toezicht Geneesmiddelen, waarmee hij een beter gekwalificeerde maar partijloze kandidate passeerde.