nieuws

Tussenstand Roda-fans – KNVB: 107 – 0

De rechter heeft vandaag de 107 Roda JC supporters in het gelijk gesteld die in beroep waren gegaan tegen de stadionverboden die de KNVB hen had opgelegd. De stadionverboden moeten onmiddellijk worden opgeheven omdat eerst moet worden aangetoond dat deze mensen daadwerkelijk over de schreef zijn gegaan. SP-Kamerlid Ewout Irrgang is blij met de uitspraak die volgens hem een overwinning is voor álle supporters, omdat wordt bevestigd dat alleen daders moeten worden gestraft en niet echte fans die toevallig in de buurt van ongeregeldheden waren.

De rechter is duidelijk nog niet overtuigd dat politie en justitie de hooligans goed hebben weten te scheiden van de echte fans en wil dat het Openbaar Ministerie dit eerst maar eens aantoont. De KNVB mag voorlopig geen uitvoering geven aan het stadionverbod dat de voetbalbond heeft opgelegd aan de Roda-fans die waren opgepakt rond de bekerwedstrijd van hun club tegen Ajax. De supporters spanden het kort geding aan, omdat volgens hen sprake was van een kleine groep raddraaiers en het merendeel zou niets met de ongeregeldheden te maken hebben gehad. Vele onafhankelijke getuigen bevestigen dit. Ook volgens de veiligheidscoördinator van Ajax was op de bewuste avond geen sprake van ernstige ongeregeldheden of vernielingen.

De rechtbank komt binnen twee weken met een onderbouwing van het vonnis. Irrgang wil minister Remkes, die in een Kamerdebat gisteren niet op de misstanden wilde reageren, opnieuw om een reactie vragen. Irrgang: “De KNVB zei gisteren bij monde van de advocaat dat een verdenking genoeg is voor een stadionverbod. Dit uitgangspunt staat nu ter discussie, want de rechter heeft duidelijk aangegeven dat er echt gerede grond moet zijn als zo’n ingrijpende maatregel wordt opgelegd.”