nieuws

SP lanceert koopkrachtmaatregelen voor ‘vergeten groepen’

De SP doet morgen koopkrachtvoorstellen voor groepen die zijn getroffen door de zorgstelselwijziging, maar buiten de boot vallen bij de jongste compensatiemaatregelen van het kabinet. Het betreft alleenstaanden, anderhalf- en tweeverdieners, gezinnen met kinderen boven de 18 jaar, gepensioneerden en andere werknemers die voorheen een werkgeversvergoeding kregen. Maar ook mensen met een lijfrente- en wao-hiaatverzekeringen.

Morgen spreekt de Tweede Kamer met de betrokken ministers over de koopkracht. De maatregelen van het kabinet zijn vooral gericht op gepensioneerde rijksambtenaren en mensen met een nabestaandenuitkering. SP-Kamerlid Agnes Kant: “Andere groepen blijven in de kou staan, zij worden onvoldoende gecompenseerd door de zorgtoeslag of komen er niet voor in aanmerking. Ook de inkomensafhankelijke premie over meerdere inkomens en het wegvallen van de werkgeversvergoeding drukken zwaar op het besteedbaar inkomen.”

De voorstellen van de SP:

Verhoging zorgtoeslag. Mensen moeten zich aanvullend verzekeren, maar hier is geen rekening mee gehouden bij het bepalen van de zorgtoeslag.

Verhoging inkomensgrenzen zorgtoeslag. Veel mensen komen niet in aanmerking voor de toeslag omdat ze net buiten de grens vallen. Vooral alleenstaanden en anderhalfverdieners.

Compensatie mensen met een inkomen onder minimumloon. Onder meer waaronder jongeren met een jeugdloon en alleenstaanden met uitkering krijgen relatief minder zorgtoeslag omdat er bij de maximale hoogte van de zorgtoeslag uitgegaan wordt van het minimumloon.

Compensatie door werkgevers van werknemers die werkgeversvergoeding verloren. Het wegvallen van de werkgeversvergoeding moet in arbeidsvoorwaardelijke sfeer worden opgelost. Onder meer ambtenaren bij gemeenten en provincies.

Compensatie voor zelfstandigen met een klein inkomen. Hef over het eerste deel van het inkomen geen inkomensafhankelijke premie.

Stel mensen met een lijfrenteverzekeringen en wao-hiaatverzekering vrij van de inkomensafhankelijke premie over het eerste deel van het inkomen. Kom tegemoet aan mensen met klein inkomen die ook een aanvullende verzekering hebben afgesloten.

De SP wil de maatregelen dekken door te kiezen voor minder lastenverlichting voor het bedrijfsleven. Daar wil het kabinet honderden miljoenen voor uittrekken. Agnes Kant: “De lasten voor huishoudens zijn in de periode 2003-2006 toegenomen met 7,75 miljard euro, voor het bedrijfsleven is het beperkt gebleven tot 2 miljard. Ook hoeven ze geen werkgeversvergoedingen meer te betalen. Een beperking van lastenverlichting voor bedrijven is dus zeker niet onredelijk.” Verder moet onderzocht worden in hoeverre de grens kan worden opgetrokken tot waar je inkomensafhankelijke premie betaalt.

Betrokken SP'ers