nieuws

Nieuwe koopkrachtcijfers onderschrijven stelling SP: compensatie moet!

Met Prinsjesdag zei het kabinet dat vrijwel elke burger er dit jaar op vooruit gaat ‘behoudens individuele gevallen’. Dat blijken er meer dan een miljoen te zijn, heeft het Centraal Planbureau (CPB) berekend. Maar liefst 200.000 huishoudens zien hun inkomen met meer dan 2% dalen. Volgens de SP kan het kabinet nu echt niet meer om serieuze compensatie heen blijven draaien.

Jan de Wit bepleit al maanden compensatie van koopkrachtverlies

Jan de Wit bepleit al maanden compensatie van koopkrachtverlies

Minister Zalm zei in het tv-programma Twee Vandaag op 27 januari nog: “Als je alles bij elkaar neemt kom je op positief resultaat.” Zijn collega Hoogervorst zei: “Vrijwel niemand zal nadeel ondervinden van de invoering van het zorgstelsel.” Gisteravond liet Balkenende tijdens een ledenbijeenkomst nog weten dat het kabinet zijn belofte ‘na het zuur het zoet’ gaat waarmaken. Mooie woorden waar de SP het kabinet aan gaat houden.

Uit de resultaten van de Meldlijn Inkomen die de SP in januari opende bleek al dat er veel mensen op achteruit zijn gegaan – te veel om te kunnen spreken van ‘individuele gevallen’. Met name de gepensioneerden, maar ook de alleenstaanden en anderhalfverdieners komen bedrogen uit. Gezinnen met kinderen boven de 18 jaar en zelfstandigen hebben het inkomen fors zien dalen.

Al in februari pleitte de SP voor compensatie, maar toen zei het kabinet bij monde van minister De Geus nog dat er sprake is van ‘een evenwichtig inkomensbeeld’. SP-woordvoerder Sociale Zaken Jan de Wit: “Nu laat ook het CPB zien dat hier geen sprak van is. De regering kan er niet meer onderuit en moet doen wat wij al maanden bepleiten: deze 1,1 miljoen mensen compenseren.”