nieuws

Kroonprins moet geen glas heffen met Nepalese dictator

SP-Kamerlid Harry van Bommel wil dat kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima niet naar Thailand afreizen voor het zestigjarig ambtsjubileum van koning Bhumidol Adulyadej als daar ook de Nepalese koning Gyanendra aanwezig is. "Willem-Alexander zou daar anders aan tafel zitten en het glas heffen met een despoot die op bloedige wijze de democratie in zijn land om zeep helpt. Dat geeft echt geen pas," zegt Van Bommel.

Gyanendra is momenteel prominent in het nieuws omdat hij de roep om democratie in zijn land hardhandig onderdrukt. De afgelopen maanden zette hij het parlement buitenspel en trok hij alle macht naar zich toe. Van Bommel: "Vandaag nog heeft hij drie demonstranten laten doodschieten en eerder werd hij in verband gebracht met moord, verdwijningen en werving van kindsoldaten. Het lijkt mij geen goed idee om met zo'n dictator gezellig een vorkje te gaan prikken."

Amnesty International, Human Rights Watch en de Internationale Commissie van Juristen bepleiten een diplomatiek embargo voor de koning van Nepal. Van Bommel vraagt vandaag minister Bot om deze eisen te ondersteunen en in de EU te bepleiten dat ook andere lidstaten dit voorbeeld volgen. "Een diplomatieke boycot kan het bewind van Nepal verder isoleren en die druk is hard nodig. De situatie in Nepal verslechtert snel en er moet een duidelijk signaal worden afgegeven. Minister-president Balkenende, verantwoordelijk voor het Koninklijk Huis, moet de kroonprins vragen niet naar het ambtsjubileum te gaan als Gyanendra daar ook aanwezig is."

De reis van Willem-Alexander en Máxima is gepland voor 12 en 13 juni en zal ook naar Mongolië gaan. Omdat de reis op dit moment in de regio wordt voorbereid door projectleider Aad Meyer, is de SP van mening dat het juist nu opportuun is om invloed uit te oefenen op de voorgenomen reis. Dat biedt de Thaise koning namelijk nog de mogelijkheid om de komst van de Nepalese koning af te blazen. Langer wachten zou ook voor het Nederlandse Koninklijk Huis gezichtsverlies kunnen betekenen.

Betrokken SP'ers