nieuws

Kamervragen SP leiden tot oplossing problemen GGZ-patiënten

Mensen die tijdelijk gedwongen in instellingen verblijven voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ) verliezen nu vaak hun bijstandsuitkering. Reden is dat een aantal gemeenten hen gelijkstellen met gedetineerden. De SP vroeg opheldering en de regering heeft nu toegezegd de problemen op te lossen.

De Wet Werk en Bijstand schrijft voor dat mensen die “hun vrijheid is ontnomen” geen bijstand mogen ontvangen. GGZ-patiënten die tijdelijk zijn opgenomen kunnen onmogelijk worden vergeleken met gedetineerden. Dat gebeurt dus regelmatig wel, wat ertoe leidt dat zij in grote financiële problemen raken. Begin maart stelden de SP-Kamerleden Agnes Kant en Jan de Wit hierover schriftelijke vragen aan de bewindslieden Van Hoof van Sociale Zaken en Hoogervorst van Volksgezondheid.

Door het verliezen van de bijstandsuitkering hebben de GGZ-patiënten geen enkel financieel vangnet. De gevolgen zijn schrijnend: deze groep mensen kan doorlopende vaste lasten, zoals de huur en kosten voor gas en elektra, niet meer betalen. Een deel verliest de woning en soms komen ook hun gezinsleden in de problemen.

In de Kamervragen eisen Kant en De Wit een wetswijziging om deze problemen in de toekomst te voorkomen. De staatssecretaris deelt de mening van de SP dat een snelle oplossing van deze problematiek gewenst is. Het ministerie werkt aan een oplossing en komt snel met een voorstel, aldus de staatssecretaris.