nieuws

Kamermeerderheid stemt tegen serieuze compensatie koopkrachtverlies

“Het is zo helder als wat, de koopkrachtmaatregelen van het kabinet schieten fors te kort,” aldus SP-Kamerlid Agnes Kant. Dankzij een rechtse Kamermeerderheid sneuvelden gisteravond voorstellen van de SP om groepen te compenseren die de regering heeft laten vallen.

Donderdag voerde de Tweede Kamer overleg over de koopkracht met de ministers De Geus (Sociale Zaken) en Hoogervorst (Volksgezondheid). De SP deed verschillende voorstellen om alsnog het koopkrachtverlies te repareren voor diverse groepen die bij de jongste kabinetsvoorstellen buiten de boot vallen. Ook hield Agnes Kant een pleidooi om het sociaal minimum te verhogen.

“Waar is het sociale hart van dit kabinet,” vroeg Kant. “Zie de toegenomen behoefte bij de voedselbanken, hoor de signalen van de Kerken en de noodklok van de gemeenten: een groeiende groep kan niet rond komen. Het kabinet ziet echter in de energietoeslag van 52 euro voldoende tegemoetkoming. Eén euro per week, je hoeft niet heel goed te kunnen rekenen om te zien dat de mensen die compensatie hard nodig hebben daar niet mee geholpen zijn.”

De SP diende een aantal moties in waarin de regering wordt verzocht drie groepen alsnog te compenseren: mensen met een inkomen onder het minimumloon, kleine zelfstandigen en freelancers en tenslotte mensen met een lijfrente- of wao-hiaatverzekering. Een rechtse Kamermeerderheid steunde de moties niet. De regering zegt dat groepen die nu nog buiten de compensatie zijn gehouden, daar ook bewust buiten zijn gehouden. Agnes Kant: “Daar kun je het dus mee doen, als je als kleine zelfstandige of alleenstaande benadeeld bent en buiten de regelingen valt.”

Het blijft dus bij mooie beloftes van de regering en de partijen die hen steunen. Kant: “Eerst zou na het zuur het zoet komen. Toen zouden slechts ‘individuele gevallen’ last hebben van de invoering van het nieuwe zorgstelsel. En vorige week zagen mensen in het journaal en de krant dat er eindelijk toch gecompenseerd zou worden. Maar het zoet kwam niet, het zorgstelsel dupeerde honderdduizenden en de compensatie is er slechts voor zeer beperkte groepen.”

Betrokken SP'ers