Complimenten voor burgemeester voor aanpak ‘reclameschapen’

Krista van Velzen heeft vandaag een brief gestuurd aan burgemeester Kuiper van Joure, die ingreep toen een gewiekste zakenman in zijn gemeente schapen als levende reclamezuilen in de wei zette.

Aan Burgemeester G.J. Kuiper Postbus 101, 8500 AC Joure

Den Haag, 13 april 2006

Geachte heer Kuiper,

Mijn complimenten voor de voortvarende wijze waarop u in uw gemeente het gebruik van schapen als levende reclamezuil heeft aangepakt. Ik ben blij dat u snel stelling heeft genomen tegen dit soort landschapsvervuiling en commerciële dierenmisbruik.

Op zich is het geen nieuw fenomeen, dat mensen dieren van kleding voorzien. Paarden en koeien krijgen geregeld een dekje aangemeten in koude seizoenen. Het is dan ook frappant dat een dier dat echt geen enkele behoefte heeft aan deze extra bescherming - een schaap is immers al voorzien van een warme vacht - voor dit project is uitgekozen. Het toont wel aan dat deze stunt puur gericht is op commerciële belangen. Als we het al acceptabel zouden vinden dat ons landschap vervuild zou worden met levende reclamezuilen, dan zou ik in ieder geval voor de koe hebben gekozen. Want als koeien met een dekje in de wei staan, staan ze tenminste in de wei in plaats van 365 dagen per jaar op stal, wat voor steeds meer koeien de realiteit is.

Ik neem aan dat minister Veerman, net als u, inziet dat schapen geen extra jasje nodig hebben. Ik ben dan ook benieuwd welke stappen hij gaat nemen om het gebruik van dieren als reclamezuilen tegen te gaan. Ik heb vernomen dat de creatieve meneer die dit allemaal bedacht heeft (een geldwolf in schaapskleren?) met verschillende grote bedrijven in gesprek is voor een vervolg op deze actie. Tja, als er één schaap over de dam is, nietwaar? Ik vertrouw er in ieder geval op dat hij in uw gemeente niet hoeft aan te kloppen met billboard-pony’s of varkens met reclamepetjes. Hopelijk zullen andere burgemeesters uw goede voorbeeld volgen. Ik verzeker u in ieder geval dat ik er alles aan zal doen om te voorkomen dat dieren in Nederland voor dit soort doeleinden misbruikt worden en ons landschap verschoont blijft van dit soort commerciële uitspattingen.

Met vriendelijke groet,

Krista van Velzen Tweede-Kamerlid namens de SP

PS Ik stuur een afschrift van deze brief aan minister Cees Veerman