nieuws

Waarom staan tienduizenden huurwoningen leeg?

SP-Kamerlid Arda Gerkens wil van minister Dekker weten waarom tienduizenden huurhuizen leeg staan. In de vier grote steden bleven vorig jaar rond de 35 duizend woningen tussen een maand en een jaar onbewoond, meldt Algemeen Dagblad.

De wachttijd voor een huurwoning is mede door de leegstand opgelopen tot gemiddeld 3,5 jaar met uitschieters tot wel 8 jaar. Gerkens wil weten of deze omvang van de leegstand bij minister Dekker bekend was en zo ja, wat ze heeft gedaan om de woningcorporaties aan te sporen de woningen bewoond te krijgen.

“Je vraagt je toch af hoe kan het dat zoveel woningen leeg staan terwijl er een groot te kort aan woningen is,” zegt de SP-woordvoerdster huisvestingsbeleid. “Ik wil dat Dekker gaat onderzoeken hoe groot de leegstand daadwerkelijk is en wat precies de achterliggende oorzaken zijn. Het plaatst haar plannen voor huurliberalisatie in een ander daglicht wanneer deze cijfers kloppen. De plannen bevriezen totdat meer duidelijk is lijkt me voor de hand liggen.”

Vrijdag bespreekt het kabinet de nieuwe huurplannen van Dekker. Centraal in haar plannen staat het idee een kwart van de huurwoningen in 2010 te liberaliseren. De maatschappelijke en politieke weerstand hiertegen is enorm. Ook de SP is er van overtuigd dat de plannen leiden tot extra huurstijgingen en ongewenste effecten, zoals een toenemende apartheid: witte en rijke wijken worden witter en rijker, en zwarte en arme wijken worden zwarter en armer. Op 8 april vindt in Amsterdam een grote landelijke demonstratie plaats tegen het huurbeleid van deze regering onder het motto Stop Dekker.

Betrokken SP'ers