nieuws

Van Bommel spreekt bij Koerdisch nieuwjaarsfeest

Traditiegetrouw sprak SP-Kamerlid Harry van Bommel ook dit jaar weer bij het Koerdisch nieuwjaarsfeest Newroz. In zijn toespraak benadrukte hij de bijzondere band die de SP heeft met de Koerden uit het Midden-Oosten. ‘Zij hebben het de afgelopen twintig jaar niet gemakkelijk gehad; in het Midden-Oosten niet, maar ook niet in Nederland. Zo wil minister Verdonk Syrische Koerden terugsturen terwijl algemeen bekend is dat de Koerden in Syrië zwaar worden onderdrukt. Laat mevrouw Verdonk zelf maar eens naar Syrië gaan!’ aldus Van Bommel.

Harry van Bommel

Van Bommel ging verder in op de situatie in Irak, Iran en Turkije. Terugkerend thema waren vanzelfsprekend de mensenrechten. Hij memoreerde de moord op de ouders van Derwish Ferho in Turkije. Ferho is directeur van het Koerdisch Instituut in Brussel. De SP stelde Kamervragen over de laffe moord op de ouders van Ferho. Ten aanzien van Irak vroeg Van Bommel bijzondere aandacht voor het olierijke Kirkuk. In de komende periode zal duidelijk worden wie er zeggenschap krijgt over Kirkuk. Ook stond hij kort stil bij de betrokkenheid van de SP bij de aanhouding en vervolging van Frans van Anraat. Deze Nederlander leverde in de jaren ’80 de grondstoffen voor gifgas dat werd gebruikt door Saddam Hoessein om duizenden inwoners van Halabja op een gruwelijke wijze om het leven te brengen. Ook was er aandacht voor Iran dat dagelijks de krant haalt in verband met een mogelijke nucleaire dreiging. Volgens de SP moeten de mensenrechten in Iran niet ondersneeuwen bij die discussie. De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch meent dat het in Iran slechter is gesteld dan ooit. Er is sprake van een toename aan executies en er worden zelfs minderjarigen ter dood gebracht. Oorlog is volgens Van Bommel niet de oplossing, maar meer druk op Iran is wel nodig.

Koeren luisteren naar speech Van Bommel op nieuwjaarsfeest

Het SP-Kamerlid kreeg bij het afscheid een Koerdisch tafelvlaggetje cadeau. Hij deed de beloften om samen met de Utrechtse afdelingsvoorzitter Freek Bersch nog eens terug te komen om wat langer door te praten met de mensen van het Koerdisch Cultureel Centrum.