nieuws

Spoeddebat graaiende bestuurders: blijft Balkenende op zijn handen zitten?

Op verzoek van SP-Kamerlid Ewout Irrgang vond vandaag een spoeddebat plaats met premier Balkenende over de enorme beloningen die bestuurders van energiebedrijven ontvangen. Bestuurder Boersma ontving een salaris van meer dan 20x modaal, wat flink wat maatschappelijke verontwaardiging los maakt. Irrgang wil dat voor de publieke bedrijven in de energiesector een maximumbeloning wordt vastgesteld.

Ondanks grote woorden die de minister-president vorig jaar uitsprak over dezelfde bestuurders die toen ook al in opspraak kwamen, lijkt het kabinet vooral op de handen te zitten. En het maakt ook geen aanstalten om in actie te komen.

De bijdrage van Ewout Irrgang aan de eerste termijn van het debat:

“Vorig jaar rond deze tijd was er ook sprake van grote maatschappelijk verontwaardiging over de beloning van de topman van Essent. De minister-president sprak toen over de noodzaak dat zelfverrijkende topmanagers een pas op de plaats te maakten omdat iedereen de nullijn moest aanhouden. Het was volgens hem niet uit te leggen als deze topmannen zichzelf verder verrijkten. De premier zei op een partijbijeenkomst in Franeker dat deze mensen publiekelijk te schande moesten worden gemaakt: ‘naming and shaming’ was hier op zijn plaats. Maar hij zei ook dat een moreel appel niet genoeg was, en dat het kabinet zeer gemotiveerd was om snel met concrete stappen te komen. Inmiddels zijn we één jaar later. En some things never change. De topman van Essent heeft een nog grotere bonus gekregen met een salaris van bijna acht ton, Nederlands is nog bozer over de schaamteloze zelfverrijking in de top van Essent. En nog steeds doet het kabinet niets.”

“Maar, sommigen dingen veranderen wel. Op vrijdag 10 maart zei de premier nog dat hij ‘geïrriteerd, teleurgesteld, en verwonderd’ was. Vice-premier Brinkhorst sprak zelfs over een ‘provocatie’ en ‘recidive’. Maar in de antwoorden op mijn schriftelijke vragen die ik afgelopen maandag kreeg las ik geen enkele veroordeling van het kabinet meer. Hoe kan dat? Is deze minister-president niet meer geïrriteerd, teleurgesteld, en verwonderd? Vindt het kabinet niet meer dat er hier sprake is van ‘recidive’ door de topman van Essent en een ‘provocatie’ aan het adres van de nationale politiek? Wat is er overgebleven van de noodzaak van het morele appel waar deze premier vorig jaar nog over sprak? Waar is het politiek leiderschap van een minister-president die graag spreekt over het belang van waarden en normen en deze schaamteloze zelfverrijking dus ondubbelzinnig zou moeten veroordelen?”

“Maar naming and shaming is inderdaad niet genoeg. Het salarisstrookje van de meeste Nederlanders moet omhoog en dat van de heer Boersma moet omlaag. De SP vindt dat een energiebedrijf dat voor 100 procent in overheidshanden is en dat waarschijnlijk de komende jaren ook zal blijven, behoort tot de semi-publieke sector. Hoe kan de minister-president in zijn schriftelijke antwoorden volhouden dat dit niet zo is? Graag zou ik zien dat de premier dit standpunt, ook na de hoorzitting met de aandeelhouders van gisteren, nog eens heroverweegt.”

“En als we het er dan over eens worden dat publieke energiebedrijven tot de semi-publieke sector behoren, kan de premier dan toezeggen dat er snel een maximum normering komt voor de salarissen aan de top van deze publieke energiebedrijven? De SP-fractie stelt voor om deze norm te koppelen aan de vergunningverlening zodat het niet naleven van zo’n salarisnorm ook zwaar gesanctioneerd kan worden. Zodat aan deze waanzin nu eindelijk eens een einde komt, en ik hier volgend jaar niet opnieuw sta.”