nieuws

Remkes moet opheldering geven over stadionverboden Roda-fans

Tweede-Kamerlid Ewout Irrgang heeft vandaag schriftelijke Kamervragen gesteld aan minister Remkes over het uitdelen van stadionverboden aan meer dan honderd Roda-supporters. Het lijkt erop dat na onrust rond de bekerwedstrijd Ajax-Roda collectieve straffen zijn uitgedeeld waarvan ook tientallen onschuldige supporters de dupe zijn geworden.

Irrgang: “Je moet relschoppers keihard aanpakken, maar niet onschuldige mensen die er toevallig bij in de buurt staan. Wij krijgen sterk de indruk dat dit wel degelijk gebeurd is, waardoor gewone voetballiefhebbers, waaronder kinderen en ouderen, ten onrechte maandenlang uit de stadions worden geweerd en het stempel van ‘hooligan’ krijgen. Ik wil dat minister Remkes bij de KNVB nagaat of aan elk stadionverbod een concrete overtreding ten grondslag ligt. Als dat niet het geval is moet hij de KNVB vragen de stadionverboden op te heffen van iedereen die gestraft is zonder dat is vastgesteld dat hij of zij over de schreef is gegaan.”

Het SP-Kamerlid vroeg gisteren tijdens een Kamerdebat ook al opheldering, maar kreeg toen geen antwoord. Daar wil hij het echter niet bij laten zitten. Irrgang: “Bij Feyenoord-Ajax werd in een trein vernielingen aangericht, daarover zei minister Donner gisteren dat hij alleen de daders wil bestraffen, niet de mensen die toevallig ook in die trein zaten en helemaal niets verkeerd hebben gedaan. Wij willen dat voor de Roda-supporters precies hetzelfde geldt: pak de daders, niet onschuldige omstanders.”