nieuws

Ook aangepaste huurwet maakt huurders vogelvrij

De aanpassing van het huurbeleid die minister Dekker voorstel lijkt een wassen neus. Zittende huurders hoeven geen huurverhoging te vrezen, zegt zij. Maar mensen die willen verhuizen worden nog steeds vogelvrij verklaard en kunnen huurstijgingen tegemoet zien zonder dat daar iets tegenover staat.

De grootste bezwaren van de SP tegen de plannen van Dekker blijven overeind. Als haar plannen doorgang vinden, zal de samenstelling van veel wijken veranderen: rijke en witte wijken worden rijker en witter en arme en zwarte wijken worden armer en zwarter. Ook blijft Dekker zich blind staren op de WOZ-waarde, terwijl dit helemaal geen geschikt instrument is om de huur te bepalen.

De aanpassing die Dekker nu aan de man wil brengen stellen weinig voor, concludeert SP-Kamerlid Arda Gerkens. "Het is korte-termijnpolitiek om de onrust weg te nemen. Maar de echte problemen worden hiermee niet opgelost, dus het is niet veel meer dan een afleidingsmanoeuvre. De hoogte van de huren worden vastgesteld op een wijze die hier niet voor geschikt is en de doorstroming zal hierdoor juist verminderen. En dat terwijl Dekker juist doorstroming wil bereiken.”

Voor de SP zijn de aanpassing geen reden om haar standpunt te wijzigen. Het huurbeleid van Dekker moet in de prullenbak. Gerkens: "De huurders laten zich niet sussen door dit zoethoudertje. Ik verwacht dan ook een massale opkomst op de demonstratie op 8 april in Amsterdam.”

Betrokken SP'ers