nieuws

Irrgang krijgt toezegging Zalm over controle op besteding EU-gelden

Voor de elfde keer op een rij is de Europese Rekenkamer tot de conclusie gekomen dat het volstrekt onduidelijk is waar de EU haar geld aan uit geeft. Bovendien ziet het er niet naar uit dat hier in de toekomst verbetering in gaat komen, zeker omdat de meeste andere lidstaten niet bereid zijn mee te werken aan veranderingen. Wat SP-Kamerlid Ewout Irrgang betreft moet Nederland zich daar niet bij neerleggen: “We moeten natuurlijk niet jaarlijks miljarden naar Brussel sturen zonder dat duidelijk is wat hier mee gebeurt.”

Irrgang ging hier vanmiddag over in debat met minister Zalm van Financiën. Die zegde hem toe er alles aan te doen om zijn collega-ministers onder druk te zetten om hun "labbekakkerige" gedrag te veranderen. Nederland zal daarom geen decharge verlenen over de uitgaven op de Europese begroting, aldus Zalm.

Op aandringen van het SP-Kamerlid zal de minister daar een “nummertje van maken”, zoals hij dat zelf verwoordde. Ook zal Nederland het voortouw nemen door als eerste EU-lidstaat verantwoording af te geven over de EU-subsidies die hier worden besteed. Hopelijk worden hiermee de andere lidstaten aangespoord om in de toekomst ook meer verantwoording af te leggen over de in hun land bestede EU-gelden. Tot nu toe weigeren de lidstaten zo’n verklaring verplicht te stellen.