nieuws

Structuurverandering politie lost problemen niet op

De SP vreest dat de totstandkoming van een nationale politie er toe zal leiden dat het werk van wijkagenten en buurtregisseurs in de knel komt door de waan van de dag. Het kabinet wil dat er een nationale politieorganisatie komt. Tweede-Kamerlid Ewout Irrgang denkt dat die vooral vanuit Den Haag zal worden aangestuurd en dat de lokale overheden de grip o[p hun mensen kwijt raken: “Honderden burgemeesters en duizenden raadsleden hebben meer verstand van de veiligheid in hun buurt dan 2 ministers en 150 kamerleden.”

De Tweede Kamer besprak deze week het kabinetsstandpunt over de reorganisatie van de politie. Maandag lekt al uit dat deze reorganisatie volgens een interne notitie 420 miljoen euro gaat kosten. Minister Remkes ontkende dat vandaag, maar kon niet zeggen wat de kosten dan wel zouden zijn. De raad van hoofdcommissarissen waarschuwt in het rapport ‘Politie in ontwikkeling’ dat nationale politie in het buitenland gewantrouwd worden. In Frankrijk komt de politie bijvoorbeeld bepaalde wijken niet meer in. Een situatie die in Nederland gelukkig niet voordoet.

Ter verdediging van een nationale politie wordt gesteld dat de politie een eilandjescultuur zou hebben. Volgens Irrgang heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties echter zelf al bewezen dat centrale aansturing ook niet altijd even efficiënt is. Het communicatiesysteem C2000 dat was bedacht door dit ministerie is synoniem geworden voor verspilling van belastinggeld. Bovendien heeft de politie zelf al door de oprichting van een landelijk concern (Politie Nederland) maatregelen genomen om efficiënter in te kopen en beter samen te werken. Irrgang: “Centrale aansturing lost de problemen niet op. Dat probleem is vooral dat we nog altijd te weinig politie op straat hebben. Het belangrijkste risico van een nationale politie is dat de wijkagent uiteindelijk moet wijken voor de laatste waan van de dag uit Den Haag.”