nieuws

Senaat wil meer actie tegen jeugdwerkloosheid

De regering moet nagaan of het inkomensafhankelijk maken van de algemene arbeidskorting in de inkomstenbelasting de kansen op werk van lageropgeleiden vergroot en de jeugdwerkloosheid verlaagt.

De Eerste Kamer stemde vandaag in met dit voorstel van de senatoren Klink (CDA) en Kox (SP). De Senaat nam ook een door PvdA’er Van Driel ingediende motie aan. Die draagt de regering op te onderzoeken of verlenging van de leerplicht kan bijdragen aan het tegengaan van schooluitval en jeugdwerkloosheid. Alleen de VVD stemde tegen beide moties.

Met de stemming over de moties rondde de Senaat haar jaarlijkse themadebat met de regering over de begroting van sociale zaken en werkgelegenheid af. In dat debat stond de relatie tussen onderwijs en arbeidsmarkt centraal. De regering werd door verschillende fracties opgeroepen meer te doen aan de hoge schooluitval in het VMBO en MBO en de dramatisch hoge werkloosheid, waarvan met name allochtone jongeren in Nederland de dupe zijn. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau is 40% van de allochtone jongeren in de grotere steden momenteel werkloos.