nieuws

Uitlekken AIVD-informatie beschamend, geheime dienst onwaardig

“Het uitlekken van vertrouwelijke dossiers van de inlichtingendienst is een beschamende vertoning en een geheime dienst onwaardig,” stelde SP-woordvoerder Binnenlandse Zaken Ewout Irrgang vanavond in een spoeddebat in de Tweede Kamer. Het debat vond plaats omdat gebleken is dat informatie van de inlichtingendienst in handen van criminelen is gespeeld door medewerkers van de overheid.

Een AIVD-tolk die informatie lekt naar contacten van Mohammed B, een geheim agent die diskettes laat liggen in een ingeleverde leaseauto, een memorystick van de MIVD die kwijt is, en nu dus AIVD-dossiers die circuleren in de onderwereld. Volgens Irrgang doet de hele reeks de vraag rijzen in hoeverre minister Remkes van Binnenlandse Zaken de dienst nog wel voldoende onder controle heeft. Ook de commissie Havermans had hier in 2004 al twijfel over. Het SP-Kamerlid wil van Remkes weet wat er nu eigenlijk verbeterd is sinds de affaire met de lekkende tolk uit 2005. Het lijkt erop of de dienst volstrekt niet in staat is om als geheime dienst ook daadwerkelijk informatie geheim te houden.

Het SP-Kamerlid wil ook weten of het onderzoek van de dienst naar corruptie in het opsporingsapparaat echt is afgerond, zoals minister Remkes stelde in de Tweede Kamer. Volgens oud-medewerkers zouden de naspeuringen echter zijn stopgezet op bevel van hogerhand. Irrgang: “Waren er geen open eindjes meer in het onderzoek en is het onderzoek echt afgerond, of waren die er wel en is het onderzoek stopgezet? Als het corruptieonderzoek is stopgezet, dan moet de AIVD alsnog de kans krijgen om dit karwei af te maken. De integriteit van de overheid is hier in het geding, dus dit soort kwesties moeten altijd tot de bodem worden uitgezocht.”